120 de copii defavorizați din Cluj-Napoca vor fi incluși în programul „Școală după școală”

120 de copii defavorizați vor beneficia de programul „Școală după școală” Foto: Dan Bodea

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală  (DASM), alături de United Way România și de Fundația Creștină Diakonia relansează  proiectul „Şcoală după Şcoală”. 120 de copii care provin din familii defavorizate din Cluj-Napoca au, acum, o șansă în plus să își construiască un destin cu totul diferit de cel al părinților lor. Aceștia sunt copiii care, începând cu anul școlar 2014-2015, au fost incluși în programul „Școală după școală” prin care li se asigură cadrul necesar să poată studia și după orele de curs, fără a simți presiunea lipsurilor cu care se confruntă familiile lor.

Cei 120 de copii frecventează școlile „Traian Dârjan” , din cartierul Someșeni, şi „Nicolae Iorga” din cartierul Iris. Anul trecut, cei trei parteneri din proiect, respectiv Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcția de Asistență Socială și Medicală și fundațiile United Way și Diakonia au coordonat un proiect-pilot pentru a testa dacă această formulă de ajutor funcționează cu efectele dorite. Statisticile arată că în România doar 33 % dintre copiii care provin din familii dezavantajate reuşesc să finalizeze studiile gimnaziale. În urma proiectului pilot implementat la Cluj-Napoca, 100% din copiii înscriși au reușit să-și continue studiile, iar  70% dintre aceștia și-au îmbunătățit frecvenţa școlară, diminuându-se, în paralel, cu până la 40% absenteismul și riscul abandonului școlar. De asemenea, 44% dintre copii au avut rezultate mai bune la școală.

Proiectul implică mult și părinții

„Cu proiectul-pilot am avut niște rezultate peste așteptări și era firesc să îl extindem anul acesta. Avantajul cel mai mare al programului este că nu lucrăm doar cu copiii, ci implicăm foarte mult părinții. Dacă pe aceștia nu îi convingem cât de important e să își lase copilul la școală în fiecare zi, munca noastră devine inutilă pe termen lung. Aici e cu adevărat frumusețea proiectului: nu rezolvăm doar o nevoie concretă, ci schimbăm mentalități”, explică Marina Neciu, Manager Cluj Office al United Way România.

Copiii primesc în fiecare zi, după terminarea orelor de curs, o masă caldă asigurată de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, apoi sunt preluați de profesorii implicați în program care stau alături de ei și îi ajută la teme sau realizează alte activități educative împreună. În paralel, se asigură asistență socială pentru familii: părinții sunt ajutați să rezolve problema documentelor de identitate care, lipsind, împiedică de multe ori copiii să aibă acces la ajutoarele oferite de stat sau la asistență medicală, îi învață pe părinți cum pot să își găsească un loc de muncă astfel încât copiii să nu trebuiască să aibă o contribuție prin muncă proprie și să se poată concentra pe studiu.

„Toți partenerii implicați sunt foarte dedicați acestui proiect. Însă oricând un ajutor în plus este binevenit. Oricine dorește poate să contribuie la educația acestor copii, avem nevoie de rechizite, materiale didactice. Cadrul general este asigurat, avem școlile, masa, profesorii și asistenții sociali. Dar putem face mult mai mult pentru acești copii, așa că suntem deschiși la orice ajutor, nu trebuie să fie neapărat material. Am demonstrat prin proiectul pilot că se pot obține rezultate foarte concrete, într-un timp foarte scurt”, a spus Marina Neciu.

Postaţi un comentariu