12 fotografii din Transilvania fac înconjurul lumii

Una dintre „piesele de rezistență” ale fotoreportajului înfățișează o familie din Breb care pune ultimele pale de fân pe o căpiță
eepurl.com

Fotoreportajul „Transilvania: construită pe iarbă”, realizat de fotografa azeră Rena Effendi pentru National Geographic, a luat locul III în secțiunea „Portrete observate/ Fotoreportaje” al concursului World Press Photo, cea mai prestigioasă competiție de fotojurnalism din lume.

Premiile au fost anunțate vineri, 14 februarie. Fotoreportajul premiat conține 12 instantanee, care surprind aspecte din viața de zi cu zi a țăranilor din Breb, Sârbi, Strâmtura, Budești și Poienile de Sub Munte, localități situate în Maramureșul istoric.

„De secole, micile sate din Transilvania, România, și-au păstrat fânațele, au crescut bovine și au îngrijit ferme care se autosusțin. Supraviețuind colectivizării regimului comunist Ceaușescu, acest mediu rural fragil se confruntă acum cu amenințarea modernă a industrializării și globalizării, ca rezultat al aderării României la Uniunea Europeană, în 2007”, se arată în descrierea proiectului foto premiat.

Imaginile au fost realizate în iunie 2012 și au apărut în numărul din iulie 2013 al revistei National Geographic, ca ilustrare a unui articol complex despre ecologia Transilvaniei, privită prin prisma diversității botanice a fânațelor și a tradițiilor culturale generate de adunatul fânului.

Coperta ediției în limba română a revistei a fost ilustrată chiar cu o imagine din această serie. Fotoreportajul integral îl puteți vizualiza aici.

Articolul și fotoreportajul au stârnit ecouri imediat după publicare. „Am vrut să aduc un omagiu basmului. Am vrut să arăt puritatea peisajului și a oamenilor care trăiesc acolo”, explica fotografa Rena Effendi, într-un interviu acordat New York Times, în vara trecută.

Fotografa Rena Effendi s-a născut în 1977 în Baku, Azerbaidjan. De la începutul carierei, s-a concentrat pe subiecte de conflict, justiție socială și efectul industriei petroliere asupra oamenilor și a mediului înconjurător. Din 2002 până în 2008  ea a parcurs 1.700 de kilometri de-a lungul unei conducte, prin Azerbaidjan, Georgia și Turcia, pentru a documenta impactul acestui proiect asupra țăranilor săraci, a pescarilor etc.

Imaginile premiate în cadrul World Press Photo vor fi prezentate de-a lungul unuei expoziții itinerante, care ține un an și va opri în 100 de orașe, din 45 de țări.


Nota redacției: Informația privind premiul câștigat de Rena Effendi a fost publicată inițial de un blog care promovează Maramureșul.

5 Comentarii

  1. Teofil Ivanciuc spune:

    Ati auzit de copyright sau preferati sa fiti informati ce inseamna acest termen intr-o sala de judecata?

  2. Adi spune:

    Aia nu e capita, e claie.

  3. Pascu Ioan spune:

    si oricum daca n-ati facut niciodata nici o claie, n-aveti de unde sa stiti ce e aia!

Postaţi un comentariu