11 proiecte imobiliare care au schimbat fața(da) Clujului

Un proiect inedit al celor de la Yardi aduce în atenţie cum s-a modificat în ultimii ani faţa Clujului ca urmare a unor proiecte imobiliare de anvergură. Vizate sunt zone importante din oraş, fie că vorbim de zona centrală, fie că vorbim de cartiere noi care au apărut în urma unui adevărat boom imobiliar acolo unde altădată era doar câmp. Două asemenea zone sunt cartierele Europa şi Bună Ziua.

„Echipa noastră de marketing din Cluj, formată din 40 de specialişti realizează frecvent astfel de studii pentru piaţa imobiliară din SUA. Dat fiind că noi ne desfăşurăm activitatea în Cluj realizarea studiului a fost de la sine înţeles. 11 proiecte imobiliare care au schimbat faţa(da) Clujului” este un tur vizual al Clujului realizat împreună cu colegii mei din cadrul companiei. Domeniul imobiliar fiind aria noastră forte, am hotărât să punem în lumină schimbările de pe plan local printr-un proiect vizual cu ajutorul Google Street View, Google Earth şi poze realizate de noi. Lista cuprinde un total de 11 proiecte imobiliare, împărțite pe trei categorii principale: rezidenţial, office și timp liber, educaţional şi religios”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Enikő László, PR Specialist la această companie.

Care ar fi concluziile studiului? „Dinamica acestor schimbări este spectaculoasă. Nu s-au construit doar clădiri de birouri care oferă locuri de muncă, ci şi locuinţe şi clădiri educaţionale, un mix bun care ajută dezvoltarea oraşului Cluj-Napoca. Iar noi, ca şi companie, suntem mândri că putem contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai al clujenilor”, a adăugat aceasta.

Numită Capitala Europeană a Tineretului în 2015, Cluj-Napoca constituie un punct de atracție pentru studenți și turiști deopotrivă, fiind gazda a numeroase festivaluri de renume internațional, precum TIFF, Temps D’Images și Untold, declarat „Cel mai mare festival din Europa.”

Străzile citadelei alcătuiesc un mix deosebit de stiluri arhitecturale care îi reflectă istoria la fiecare pas, de la catedrale gotice și palate baroce, până la blocurile din cartierele muncitorești și cele 24 hectare de clădiri moderne de birouri. Hub-uri technologice, inițiative civice și comunitare, artă și antreprenoriat, dinamism și dezvoltare, Clujul le are pe toate.

Cu toate aceste aspecte care redefinesc orașul, piața imobiliară locală se bucură de o expansiune vizibilă, înnoind fațada Clujului. Yardi însăși este unul dintre liderii globali în furnizarea de soluții software dedicate pieței imobiliare, drept urmare, am vrut să punem în lumină și schimbările de pe plan local printr-un proiect vizual cu ajutorul Google Street View.

Lista cuprinde un total de 11 proiecte, împărțite pe trei categorii principale: rezidențial, office și altele, care au fost alese în funcție de imaginile stocate de Google și de impactul vizual asupra peisajului urban”, se arată în studiul la care au contribuit Ruxandra Pătrașcu-Maian, Ioana Popovici, Arianne Stritter, Mircea Hodiș și Ioana Pop.

Iată şi exemplele pe care le-au analizat cei de la Yardi. Mișcați săgeata de la stânga la dreapta pe fiecare imagine pentru a vedea cum arătau diferite zone înainte cu câţiva ani şi cum arată în prezent după ce oraşul şi urbanizarea a pus stăpânire pe aceste locuri.

REZIDENȚIAL

  1. Cartier Europa

manastur si europa 2003-2014

Departe de zumzetul orașului, cartierul Europa, cunoscut și ca Zorilor-Sud, a atras mulți clujeni în căutare de liniște și aer proaspăt. Amplasat în partea de sud a municipiului, str. Eugen Ionescu fiind un punct de reper, cartierul include construcții noi, fie vile sau complexuri rezidențiale. Un alt exemplu asemănător este strada Câmpului, parte din colonia Făget, paralelă cu strada Eugen Ionescu. Cartierul Europa este delimitat de str. Mikó Imre, Calea Turzii și Colonia Făget, fiind în prelungirea cartierului Zorilor.

  1. Galeria Comercială Platinia

Galeria Comerciala Platinia va fi un proiect unic în Cluj, fiind singurul ansamblu rezidențial care va avea la primele două nivele un mall.

Locația excelentă a imobilului, fosta fabrică de bere Ursus, le va facilita rezidenților accesul la zona parcului, stadionului și a Sălii Polivalente. Ca și în cazurile celorlalte clădiri Platinia, locatarii vor beneficia de pază non-stop, concierge și card de membru. Se estimează că proiectul va fi finalizat în martie 2017 și va cuprinde o suprafață de 55.000 m2 cu un total de 320 de apartamente.

  1. Proiectele Rezidențiale Între Lacuri

Complexul de 10 etaje, Park Lake Residence, se află în cartierul Între Lacuri și este unul dintre ultimele blocuri de locuințe construite între lacurile din Gheorgheni. Vizavi de Park Lake se află două imobile noi, finalizate în 2015, Proiect Dunării 20B pentru locuințe și Proiect Dunării 20B cu regim hotelier.

Poziționarea clădirilor este extrem de avantajoasă, acestea fiind situate la mai puțin de 10 minute de Iulius Mall, FSEGA și United Business Center Tower.

  1. Platinia Lounge Residence

Platinia Lounge Residence are un design arhitectural modern și prezintă o varietate de apartamente, birouri, plus o gamă largă de servicii: concierge hotelier, pază 24/7, un lounge elegant, card exclusiv de membru și un spațiu interior de joacă pentru copii.

Clădirea este situată pe strada Dorobanților, la 10 minute distanță de mers pe jos față de Piața Avram Iancu, fiind aproape de diferite instituții de învățământ, cum ar fi Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” și FSPAC (Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării).

  1. Cartier Bună Ziua

buna-ziua-2003-2014

Situat în partea de sud a orașului, cartierul Bună Ziua este unul relativ nou pe piața clujeană, acesta fiind într-o dezvoltare continuă începând cu anii `90. Locația este una avantajoasă, fiind poziționat între cartierele Andrei Mureșanu, Zorilor și Gheorgheni, aproape de centre comerciale și diferite unități de învățământ. Accesul e facilitat de câteva artere principale de circulație, cum ar fi Calea Turzii, str. Fagului sau str. Bună ziua.

OFFICE

  1. The Office Business Center

Aflată în același loc unde era odată fabrica de Tricotaje Someșul, The Office Business Center, inaugurată în mai 2014, este cea mai mare clădire de birouri din Cluj Napoca cu un un total de 54.000 m2 (la finalizarea proiectului). Clădirea de pe strada 21 Decembrie 1989 oferă birouri de tip A și găzduiește sediul Yardi România, precum și alte companii de talie internațională.

Pe lângă faptul că este eco-friendly, cu un certificat BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), The Office pune la dispoziția angajaților cafenele, un restaurant, un wine bar și o terasă interioară pentru o bine-meritată pauză de cafea.

  1. United Business Center Tower

Clădirea UBCT, inaugurată în septembrie 2014, oferă birouri de tip A pe o suprafață de 10.000m2 distribuită pe 11 etaje și este în curs de certificare LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Construcția situată pe strada Al. Vaida Voievod, vizavi de FSEGA și complexul rezidențial de lux Riviera, are ieșire direct în Parcul Iulius, perfect pentru plimbarea de după-amiază.

  1. NTT Data Tower

Inaugurat la 3 iunie 2016, noul sediu NTT Data se află pe strada Constanța, foarte aproape de Platinia Elite Residence și de zona centrală. Clădirea are 12 etaje pe o suprafață de 10.000 m2 și cuprinde birouri, săli de conferințe, o bibliotecă, un restaurant, precum și un etaj dedicat zonei de relaxare pentru angajații companiei.

  1. Domus Business Center

Cu o poziție de invidiat pe strada Victor Deleu din Piața Muzeului, Domus Business Center e locul unde trecutul se împletește cu prezentul. Subsolul acesteia adăpostește un sit archeologic de ruine romane de dinaintea cuceririi Daciei, care pot fi vizitate la cerere. Totodată, clădirea finalizată în 2013 a fost dezvoltată conform celui mai înalt standard pentru clădiri de birouri (BOMA – Building Owners and Managers Association) și găzduiește diverse companii și întreprinderi locale.

TIMP LIBER, EDUCATIONAL SI RELIGIOS

  1. Sala Polivalentă

Sala Polivalentă, cea mai mare și nouă construcție de acest tip din România, a fost inaugurată în octombrie 2014 cu un concert James Blunt. Sala multifuncțională de pe strada Uzinei Electrice este construită pe cinci nivele și își poate extinde capacitatea de la 7.300 de locuri la 10.000.

Faţada acesteia conţine panouri solare care transformă energia solară în energie electrică şi are capacitatea de a recupera şi folosi apa de ploaie sau zăpada. Designul architectural al clădirii se îmbină perfect cu cel al Cluj Arenei, împreună devenind un simbol al orașului.

  1. Universitatea Sapientia

Construcția celei mai recente clădiri a Universității Sapientia a fost inaugurată în 2013 și se află pe Calea Turzii, la doar cinci minute de cea mai mare Catedrală Greco-Catolică din România, situată în Piața Cipariu. Aceasta găzduiește Facultatea de Științe și Arte, dotată cu un amfiteatru de 200 de locuri, cabine pentru traduceri şi un studio de televiziune de 200 m2.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu