1 iunie: Aproape 4 milioane de copii români sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului

foto: Dan Bodea

Ziua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2015, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de peste 3, 999 milioane.

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Federația Democratică Internațională a Femeilor a luat decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.
Însă abia la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”.

Postaţi un comentariu